De verwachting van de experts is dat 2021 het jaar is waarin VR pas echt zijn definitieve doorbraak kent. Gezien het feit dat er nu zoveel goede VR brillen beschikbaar zijn, is de kans groter dan ooit dat mensen er één of meerdere in huis halen. Bovendien neemt het aanbod aan spellen ook steeds verder toe.

Tezamen betekent dit dat er tegelijkertijd ook meer behoefte is aan informatie over de beste VR bril in 2021. Aangezien er een steeds groter aanbod is, wordt het alsmaar lastiger om te bepalen welke VR brillen nu wel en niet goed zijn. En waar je dus het beste je geld aan kunt besteden.

Vandaar dat we daar hier in dit artikel dieper op ingaan. Aan het eind weet je precies wat de beste VR bril van 2021 is om aan te schaffen.

Maar laten we bij het begin beginnen, voordat we tot die conclusie komen.

Wat is een VR Bril? 

Een VR bril is een stukje technologie waardoor je je binnen een mum van tijd in een virtuele wereld bevindt. Deze virtuele wereld lijkt net echt, doordat je ogen op een korte afstand zeer gedetailleerde 3D beelden zien. Nu de technologie steeds verder gevorderd raakt, worden de beelden die je ziet ook steeds scherper.

Zo is het mogelijk om 360 graden om je heen te kijken en overal iets te zien. Je bent hierdoor echt omringd door een nieuwe, virtuele wereld. Een VR bril biedt daarmee enorm veel mogelijkheden. Van het spelen van games tot aan toepassingen in het onderwijs.

Voordelen van een VR Bril in 2021

Het feit dat een VR bril zo populair is in 2021, is geen toeval. Hier liggen een aantal duidelijke principes aan ten grondslag. We hebben het dan over de specifieke voordelen van een VR bril in 2021. Dit betreft bijvoorbeeld:

  • Meer bewegingsvrijheid: De beste VR brillen in 2021 bieden voor een groot deel meer bewegingsvrijheid dan ooit tevoren. In de jaren hiervoor moest je bijna altijd voor een VR bril met kabel kiezen, als een hoge kwaliteit beeld een hoge prioriteit had. Tegenwoordig is dat lang niet altijd meer het geval. Ook de standalone VR brillen bieden nu zeer realistische beelden. De mate van gebruiksvriendelijkheid heeft een enorme positieve ontwikkeling ondergaan.

 

  • Extreem scherpe beelden: Wat vooral opvalt, is dat de VR brillen anno 2021 extreem scherpe beelden produceren. Het komt met de dag dichterbij de realiteit waarin we leven. Zeker krachtige computers zijn in staat om met zeer grote precisie een virtuele wereld te tonen die bol staat van de details. Dit geldt zowel voor foto’s als ook voor bewegende beelden.

 

  • Toenemend spelaanbod: Nu de vraag naar VR brillen begint te stijgen, beginnen steeds meer ontwikkelaars zich op deze markt te richten. Het aanbod neemt dus toe. Dit betekent dat je meer spellen hebt waar je uit kunt kiezen. Bovendien worden ze ook iedere keer beter. Gezien de vraag sneller stijgt dan ooit, mag je verwachten dat dit spelaanbod nog wel even toe blijft nemen.

 

  • Meer toepassingsmogelijkheden: Je ziet VR brillen ook terugkeren in bijvoorbeeld de medische wereld of het onderwijs. De toepassingsmogelijkheden breiden verder uit. Dit betekent dat er meer en meer aandacht voor komt, wat op zijn beurt de kwaliteit van de brillen in het algemeen dus verbetert.

Top 5 beste VR Brillen 2021

Nu je een mooi beeld hebt van wat VR brillen precies zijn en waarom zoveel mensen ervoor kiezen om het een keer uit te proberen, is het tijd om te kijken naar welke VR brillen nu het beste zijn. In 2021 is het aanbod dus groter dan het ooit geweest is. Dit maakt het lastiger om te bepalen voor welke VR bril je nu moet kiezen. Daarom hebben we bij deze een selectie gemaakt uit het aanbod. Dit zijn de top 5 beste VR brillen van 2021:

#5: Playstation VR (PS4 en PS5)

De Playstation VR headset is uitermate geschikt voor liefhebbers van de Playstation in het algemeen. Je hebt namelijk alleen een Playstation nodig om deze VR bril op aan te sluiten. Vervolgens maakt de headset gebruik van de kracht van de console.

Bij de Playstation VR heb je de keuze uit een zeer uiteenlopend spelaanbod. De volledige collectie aan VR spellen van de afgelopen jaren staan tot je beschikking.

#4: Oculus Rift S

De Oculus Rift S is een van de meest geavanceerde PC VR brillen. Deze sluit je dus aan op je PC, waarna je gaat merken dat het beeld zeer scherp is. Bovendien staat het merk Oculus bekend om de goede kwaliteit van de geleverde controllers. Al met al is de Oculus Rift S een van de beste opties wanneer je graag op de computer in de virtuele wereld treedt.

#3: HP Reverb G2

De HP Reverb G2 is een van de allerbeste VR brillen wanneer het op kwaliteit van het beeld aankomt. Wanneer je bijvoorbeeld naar de 2160 x 2160 pixels per oog kijkt, dan is dit bijna ongeëvenaard. Het is dan ook geen toeval dat deze VR bril momenteel ontzettend populair is.

Hou je van superrealistisch beeld en geluid? Dan zit je met de HP Reverb G2 helemaal goed.

#2: HTC Vive Cosmos Elite

Wanneer we het hebben over de combinatie van goede beeldkwaliteit en maximale gebruiksvriendelijkheid, dan komen we al snel uit bij de HTC Vive Cosmos Elite. De directe resolutie is met één scherm van 2880 x 1700 pixes misschien kleiner dan bij de HP Reverb G2. Echter is de HTC Vive Cosmos Elite volledig draadloos bruikbaar. Iets wat voor gebruikers als een enorm pluspunt wordt gezien. Bewegingsvrijheid prijkt over het algemeen ergens bovenaan het wensenlijstje.

#1: Oculus Quest 2

Voor de ultieme combinatie van budgetvriendelijkheid, beeldkwaliteit en bewegingsvrijheid kom je uit bij de Oculus Quest 2. Deze heeft een totale resolutie van 3664 x 1920 pixels en heeft verder precies 0 draden waar je aan vastzit.

Bovendien is het wel alsnog mogelijk om de Oculus Quest 2 aan een computer te linken, mocht je van de grotere rekenkracht gebruik willen maken. Echter is dit zeker niet nodig om te genieten van zeer realistische beelden en een uitgebreid spelaanbod.