VR

Virtual Reality, kortweg VR, is bezig aan een enorme opkomst. Links en rechts hoor je dan ook steeds vaker van mensen dat ze er voor het eerst kennis mee maken. In toenemende mate zijn er ook groepen die VR zelfs herhaaldelijk gebruiken. Maar wat is het nu eigenlijk precies? 

Wat is VR? 

In VR krijg je te maken met een virtuele werkelijkheid. De zintuigen van het menselijke lichaam krijgen als het ware een bepaalde ervaring voorgeschoteld. Virtual Reality wordt zo gemaakt dat het de werkelijke omgeving in de realiteit simuleert met een VR bril. Hierdoor ontstaat er een auditieve en visuele representatie die steeds realistischer wordt. 

Zo is het dankzij het opzetten van een VR bril bijvoorbeeld goed mogelijk om je van het ene op het andere moment in een compleet andere omgeving te bevinden. Zelf ben je je er uiteraard bewust van dat dat wat je ziet niet echt is. Echter ziet het er tegenwoordig zó realistisch uit, dat veel mensen vaak met stomheid geslagen zijn. 

Dit biedt qua toepassingen een hoop verschillende mogelijkheden. 

Wat zijn de toepassingen van VR? 

Qua toepassingen van VR zijn er een aantal die er bovenuit springen. Het zijn de gebieden waarop momenteel de meeste mensen er al reeds gebruik van maken. We hebben het dan bijvoorbeeld over: 

  • Gamen: VR brillen zijn vooral voor liefhebbers van gamen een ware eyeopener gebleken. Er zijn inmiddels tal van spellen die dagelijks worden gespeeld. Dit varieert van horror en actiespellen tot games die geschikt zijn voor het hele gezin. Met VR brillen als bijvoorbeeld de Playstation VR en de Oculus Quest kun je zowel met je Playstation als ook helemaal draadloos al genieten van VR.  
  • Onderwijs: Ook in het onderwijs wordt langzaam maar zeker steeds duidelijker dat VR een enorme toegevoegde waarde heeft. Een mooi voorbeeld is altijd het vak geschiedenis. Normaal gesproken leer je over geschiedenis door erover te lezen en plaatjes te bekijken. Dankzij VR wordt het echter mogelijk om er live bij te zijn. Je kunt 360° rond kijken. Niet alleen is dat duidelijker voor leerlingen, maar ook een stuk leuker.  
  • Training: Verder is het mogelijk om bepaalde beroepsgroepen te trainen door middel van VR. Zo maken artsen bijvoorbeeld gebruik van een VR bril om bepaalde operaties eerst in een virtuele wereld te oefenen. Hier maakt het vanzelfsprekend niet uit wanneer er iets misgaat en is het dus het perfecte trainingsmiddel. Hetzelfde geldt voor piloten. Het valt voornamelijk op dat risicovolle beroepsgroepen er veel baat bij hebben.  
  • Kunst: Een toepassing van VR waar nog lang niet iedereen van op de hoogte is, is kunst. Kunstenaars maken veelvuldig gebruik van virtuele programma’s om hele kunstwerken te creëren. Een virtuele realiteit is namelijk de perfecte locatie om jezelf helemaal te laten gaan. Hier gelden niet dezelfde regels als in de fysieke realiteit, wat het werk vaak een stuk makkelijker en creatiever maakt. Denk bijvoorbeeld aan complete 3D-kunstwerken.  
  • Sociale bijeenkomsten: Tot slot blijkt VR ook een geweldig middel te zijn om sociale bijeenkomsten te stimuleren. Met apps als VRChat maakt het niet uit waar je je op de wereld bevindt, je bent altijd in staat om met iemand samen te zijn in de virtuele wereld. Hier praat je bijvoorbeeld met familieleden, vrienden of collega’s. Het is zelfs mogelijk om samen films te kijken of spelletjes te spelen. Ook al zit je misschien alleen in de VR bril, de sociale mogelijkheden in VR zijn bijna ongelimiteerd. 

Deze lijst aan toepassingen breidt zich met het jaar verder uit. Per individuele toepassing nemen de mogelijkheden toe, maar ook qua aantal toepassingen in totaal. De toekomst van VR lijkt er dan ook een te zijn die veel gaat brengen. 

De toekomst van VR

Wanneer je kijkt naar waar VR in 2015 stond en wat de ontwikkelingen tot op dit moment zijn, kijkt iedere VR liefhebber met smart naar de toekomst. Wanneer de technologische vooruitgang op ongeveer hetzelfde tempo doorzet, gaat VR op korte termijn nóg realistischer, uitgebreider en gebruiksvriendelijker zijn. 

Zo zie je nu al dat er allerlei extra’s zijn om de experience in VR nog realistischer te maken. Denk aan hele pakken met haptic feedback, die ervoor zorgen dat je ook echt iets voelt wanneer iemand in VR jou aanraakt. Dit zijn allemaal stappen die de ervaring beetje bij beetje completer maken. Er is een goede kans dat we uiteindelijk op een punt komen dat er haast geen onderscheid meer te maken is tussen de fysieke realiteit en de virtuele realiteit. Maar voordat het zover is, stapelen de verbeteringen van VR zich langzaam maar zeker steeds verder op.